Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Μας έχω βαρεθείΑποχή που άγγιξε το 40%, σε μια εποχή όπου η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση της Μεταπολίτευσης , σημαίνει ένα και μόνο πράμα:
«Σας έχω βαρεθεί !»

Μπορεί η καιροσκοπία των πολιτικάντηδων να μεταφράζει όπως θέλει την απροθυμία των πολιτών να ψηφίσουν, όμως εμείς ξέρουμε καλά τι συμβαίνει:
«Τους έχουμε βαρεθεί! »

Όμως…
Όμως…
Μη βιαστείτε να κουνήσετε συγκαταβατικά το κεφάλι όσοι απείχατε.

Γιατί όταν δεν πάμε να ψηφίσουμε δηλώνουμε ένα πράγμα και μόνο: «Μας έχουμε βαρεθεί! »
Τους εαυτούς μας βαρεθήκαμε, τους εαυτούς μας σιχαθήκαμε και με αυτούς τα ‘χουμε.
Γιατί τόσα χρόνια απέχουμε. Όχι από τις κάλπες. 
Απέχουμε από τη λογική. Απέχουμε από την πραγματική φύση της πολιτικής.
Οπότε η αποχή από τις κάλπες, εκτός από την  απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα, δείχνει και την εσωτερική μας αγανάκτηση.
Γιατί να ξέρετε: Αν τα πράγματα δεν αλλάζουν, εμείς φταίμε γι’ αυτό.

Η Δημοκρατία μπορεί να έχει πολλά άσχημα, αλλά έχει και ένα μεγάλο καλό: ο κόσμος διαλέγει, ο κόσμος ψηφίζει, ο κόσμος επιβραβεύει και ο κόσμος κατακρίνει.
Κάποιοι λένε πως το όλο θέμα με το δικαίωμα της ψήφου στη Δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από μια παγίδα, μια «φάκα». Το τυράκι είναι η ψήφος, το τσιμπάς, νομίζεις ότι είσαι ο κερδισμένος, αλλά στην ουσία είσαι φυλακισμένος στο χρυσό κλουβί της. Κοντολογίς, σου δίνεται η ψήφος σε αντάλλαγμα της μη-συμμετοχής σου.
Ε , λοιπόν αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι αλήθεια  μόνο και μόνο επειδή η ψήφος έχει τη μορφή που έχει σήμερα: ψήφος σε αντάλλαγμα για μια χάρη, ένα ρουσφέτι που έγινε ή που ελπίζουμε να γίνει, ψήφος με ιδιοτελή συμφέροντα, κερδοσκοπική  ή καιροσκοπική ψήφος, ψήφος αβασάνιστη με το σκεπτικό  ότι «όλοι ίδιοι είναι, οπότε όποιον και να ψηφίσεις το ίδιο κάνει».
Μια ψήφος με πολιτικά κριτήρια, μια ψήφος με κοινωνικό προσανατολισμό, μια ψήφος «ψαγμένη» ΔΕΝ είναι μια χαμένη ψήφος.

Ξέρετε, σ’αυτές τις εκλογές κατάλαβα ένα πράγμα: η αποχή δεν είναι λύση. Η αποχή είναι παραίτηση. Παραιτείσαι από το θεμελιώδες δικαίωμα και τη μοναδική ευκαιρία που έχεις να συμβάλεις στον τρόπο με τον οποίο θες να λειτουργεί το κράτος και η κοινωνία σου.
Η αποχή είναι δειλία. Φυγοπονείς, να μην μπεις στον κόπο να διαλέξεις, να ψάξεις,να στηρίξεις ή να κατακρίνεις μέσω της ψήφου σου. Χίλιες φορές μια ψήφος διαμαρτυρίας, από το να μην ψηφίσεις καθόλου.
Το πιο εγωιστικό πράγμα που ακούω στις εκλογές είναι: «Κανένας δεν με εκφράζει απόλυτα». Ναι βρε μπούφο, φυσικά και δεν σε εκφράζει κανένας απόλυτα. Μόνο εσύ μπορείς να σε εκφράσεις απόλυτα, κι αυτό μόνο όταν είσαι στα καλά σου, γιατί τις υπόλοιπες ώρες διαφωνείς ακόμα και με τον εαυτό σου. Άσε λοιπόν τις εγωκεντρικές μαλακίες και κάτσε ξεστραβώσου να υποστηρίξεις αυτόν που νομίζεις ότι σε εκφράζει καλύτερα. Ψάξ’ το! Δεν είναι ντροπή! Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε «θύμα» αυτόν που πασχίζει να ενημερωθεί για τα κόμματα, αυτόν που τρέχει και ασχολείται.
Τόση σνομπαρία πια, ούτε στην Κηφισιά… Όλοι εμείς οι «υπεράνω» και οι υπόλοιποι οι «μαλάκες» που τρέχουν να ψηφίσουν ή να ψηφιστούν.
Γι’ αυτό τα κάναμε σαν τα μούτρα μας. Γι’ αυτό κυβερνόμαστε από ηλιθίους.
Αν η απαξίωσή μας γινόταν συμμετοχή και η αγανάκτηση αντίδραση τότε ,σας διαβεβαιώ, πράγματι κάτι θα άλλαζε.
Αγανάκτηση υπάρχει μπόλικη. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία μας… Τώρα μπορούμε.-Ήταν ο Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός από καρδιάς, σε ένα άρθρο που γράφθηκε χωρίς διορθώσεις, με πηγαία έκφραση.
Καλή σας μέρα.

Υ.Γ.1: Ας πάρουμε επιτέλους την ευθύνη στις πλάτες μας.
Υ.Γ.2: Δεν έχω κάτι προσωπικό με την Κηφισιά...

Τα έχει γράψει πριν πολλά χρόνια Wolf Biermann και τα 'χει ντύσει με μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος. Τα Υπόγεια Ρεύματα τα είπαν καλύτερα απ'όλους:
12 σχόλια:

 1. Πες τα ρε φυσικέ. Και λένε εμένα μαλάκα που τα λέω...
  Το τραγουδάκι όλα τα λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Κομάντο

  Καλά ρε συ, πότε πρόλαβες;; Μήπως το είδες στο twitter ; Ελπίζω να μυ κάνεις καλό ποδαρικό...! ;)

  Το τραγουδάκι πράγματι μετράει άσχημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρες,

  Σωστές οι απόψεις σου.Απόλυτα σύμφωνος με τη φράση σου "Η αποχή είναι παραίτηση".Σωστότατος...
  Αλλά η αποχή είναι ένα σοβαρό μήνυμα προς όλες τις μεγολοπολιτικάτζες."ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ"

  Άποψή μου είναι ότι η αποχή στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν επιβεβλημένη.Και για να είμαι πιο ακριβής η αποχή πρέπει να γίνει στις βουλευτικές.Διότι στις δημοτικές-περιφερειακές κατεβαίνουν κ 5-6 ανεξάρτητοι,οι οποίοι έχουν προσόντα να προσφέρουν θετικά.

  Αλλά με μία μαζική αποχή σε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ(και το τονίζω)διαδικασία ανάδειξης κυβέρνησης,οι μεγαλοπαραγονταραίοι θα καταλάβουν ότι πλέον δεν κυβερνούν ένα μαντρί με πρόβατα.

  Όπως είπα,όμως,σε μία εκλογική διαδικασία,γιατί εδώ έρχομαι και συμφωνώ και λέω ότι η αποχή είναι παραίτηση.Γιατί μία επανηλειμμένη αποχή δείχνει την αδιαφορία του λαού και δίνει τροφή στα κομματόσκυλα και στους λαοπλάνους να κάνουν τα κουμάντα τους.

  Υ.Γ.
  Είμαι από αυτούς που απείχαν.Και ναι είχα και θείο να ψηφίσω και οικογενειακούς φίλους.
  Αυτά......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μας τελείωσαν οι ψήφοι. Αυγό και γιαούρτι μοιράζουμε πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα αυγα και τα γιαουρτια για τους αχρείους. Στους καλούς να ρίχνουμε και καμιά ψήφο,ε; ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Johnnick

  Ναι,αλλά πώς να συνεννοηθείς με άλλα δέκα εκατομμύρια να μην πάει κανείς να ψηφίσει; Αυτά γίνονται αυθόρμητα, όπως καλή ώρα έγινε τώρα. Η αποχή είναι απόρροια της εκάστοτε πολιτικής κατάστασης. Δεν μπορεί να γίνει συλλογική απόφαση αντιμετώπισης της εκλογικής διαδικασίας. Δυστυχώς. Αν ήταν εφικτό να γίνει έτσι, ναι, θα απείχα κι εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Υiannis

  Γιάννο θελω την άποψή σου. Ξέρω πως έχεις πολλά να πεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Φυσικός

  Σε ευχαριστώ για την εκτίμηση που μου δείχνεις. Θα πω αύριο γιατί προς το παρόν περνώ μία πολύ δύσκολη εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Στους καλούς ναι. Το πρόβλημα είναι πως ξέρεις ότι ο άλλος είναι καλός και ικανός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ kantharos

  Το ψάχνεις... Αυτό λέω και στο άρθρο:ότι δεν είναι ντροπή να το ψάχνεις! Πώς αλλιώς; Βλέπεις, έχουμε την κακή συνήθεια να περιμένουμε να μας έρθει η Θεία Φώτιση εδώ στην ελλάδα.
  Αλίμονο αν ήταν όλοι άχρηστοι... Υπάρχουν οι καλοί και έχουμε υποχρέωση να τους βρίσκουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρες σε όλους.

  Ένα πολύ επίκαιρο και εύστοχο άρθρο για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

  Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε ένα όχημα και να αφήνεις να αποφασίσει οποιοσδήποτε άλλος για το ποιος θα το οδηγήσει εκτός από τον εαυτό σου. Πόσο μάλιστα όταν αυτός που το οδηγεί συστηματικά κάνει μαλακίες και πολύ ευχαρίστως θα πηδούσε εκτός αυτού, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας εσένα να πολτοποιηθείς σε κάποιον κοφτερό βράχο.

  Αλήθεια ρε μάγκες… ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ;;;;

  Ακούω συχνά πυκνά εκφράσεις όπως αυτές που αναφέρει ο Φυσικός («τους έχω βαρεθεί», «είναι όλοι ίδιοι», κτλ.). Μια στιγμή όμως για να μιλάμε σοβαρά: Κυβέρνησε ποτέ η Παπαρήγα και αποδείχθηκε σκάρτη; Μήπως ο Τσίπρας; Ο Τρεμόπουλος; Ο Λεβέντης; Τα παιδιά της ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ίσως; Οι Μ-Λ, οι Λ-Μ και όποια άλλη γραμματοσειρά;

  ΚΑΝΕΙΣ…ΚΑΝΕΙΣ…ΚΑΝΕΙΣ…

  ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ….

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μα για όνομα του Θεού…. Έχουμε χάσει και τη λογική;

  Πως τους κρίνεται όλους τους παραπάνω; Από αυτά που προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ; Λάθος. Μέγα λάθος.

  Συγκεντρωθείτε λοιπόν, στο τελευταίο πραγματικά δημοκρατικό σας δικαίωμα, και ψηφίστε άλλους. Μην παραιτείστε και μην αφήνετε το τιμόνι σε ανίκανους.

  Γιατί εσείς θα την πληρώσετε στο τέλος…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κοιτα που φτάσαμε,να βαριομαστε τον εαυτό μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...