Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Chaplin's Time Traveler (στο περίπου...)

Εν αναμονή της δημοσίευσης της συνέχειας του άρθρου Αιτιοκρατία, Επιστήμη, Θεός και Τυχαιότητα (Μέρος 1ο ) σκέφτηκα να σας παρουσιάσω ένα ελαφρώς ελαφρύτερο, διαφορετικό, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω προσωπικά αυτό το θέμα από τότε που βγήκε στον αέρα του διαδικτύου και προκάλεσε σάλο σε πολλά μπλογκς και φόρουμς παγκοσμίως.
Πρόκειται για τον περιβόητο "Χρονο-ταξιδίωτη του Τσάρλι Τσάπλιν" (Chaplin's Time Traveler).
Τί είναι αυτό;
Ας πάρουμε τα πραγματα από την αρχή.

Ένας τύπος, ονόματι George Clarke (παραγωγός/ηθοποιός της εταιρείας Yellow Fever Productions,με έδρα το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας) ανακάλυψε στις extra σκηνές της ταινίας του Charlie Chaplin "The Circus" (1928)  κάτι πολύ περίεργο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, σε ένα πλάνο που αφορούσε την παρουσίαση της -τότε- νέας ταινίας στο Hollywood , παρατήρησε μια ηλικιωμένη γυναίκα να περνάει μπροστά πό το φακό της κάμερας,κρατώντας στο χέρι της ένα "παράξενο" αντικείμενο τοποθετημένο στο αυτί της. Το παράξενο αυτό αντικείμενο του θύμισε τα σημερινά μας κινητά (όπως και σε εκατομμύρια άλλους χρήστες του διαδικτύου που παρακολούθησαν το βίντεο) . Τα ερωτηματικά του πολλαπλασιάστηκαν όταν,κάνοντας ζουμ στην εικόνα, παρατήρησε πως η γυναίκα μιλούσε καθώς το κρατούσε το αυτί της.

Μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έβλεπε και έχοντας αποκλείσει το προφανές(ότι δηλαδή δεν ήταν κινητό τηλέφωνο,γιατί απλά δεν υπήρχαν τότε), ο Clarke εξέφρασε μια ακραία υπόθεση, που αποτελούσε και τη βασική του πεποίθηση: Η γυναίκα αυτή ήταν ένας χρονοταξιδιώτης (!).

Πιστέυω ότι σας κέντρισα αρκετά το ενδιαφέρον. Να μη σας κρατάω άλλο σε αγωνία. Ιδού το "επίμαχο" βίντεο:




Ο άνθρωπος, επειδή δεν ήταν κάποιος φαντασιόπληκτος τρελάρας,αλλά απλά ένας κοινός τύπος που παρατήρησε κάτι αξιοπερίεργο και -γι'αυτόν-ανεξήγητο, παρακάλεσε τους θεατές του βίντεο να στείλουν τις δικές τους -λογικές- εξηγήσεις για το φαινόμενο.

Πολλοί έσπευσαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία.
Άλλοι μίλησαν για απάτη, άλλοι έκαναν λόγο για "μυστηριώδη συσκευή που δεν είναι κινητό,αλλά δε γνωρίζουμε και τί είναι", ενώ άλλοι ασπάστηκαν την ριζοσπαστική άποψη του Clarke ότι επρόκειτο για χρονο-ταξιδιώτη.
Δε σας κρύβω ότι ακόμα και η αφεντομουτσουνάρα μου μπήκε στον κόπο να δώσει τη δική της εξήγηση (στην οποία φυσικά ανέλυα πως είναι αδύνατον να είναι χρονο-ταξιώτης γιατί: α)δε θα υπήρχαν κεραίες για να υποστηρίξουν την επικοινωνία με κινητό και β) όταν γίνει εφικτή η χρονομεταφορά τα κινητά θα αποτελούν "αρχαία" τεχνολογία.)
Η συζήτηση έδειχνε να μην έβγαζε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, ο κόσμος παρέμενε διχασμένος (με τους συνωμοσιολάγνους  να αρχίζουν να στήνουν πάρτι) και το μυστήριο, αντί να λυθεί, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Μέχρι να φτάσει στο μπλογκ ένα σχόλιο από έναν τυπά,που έφερε τη λύτρωση:

" hearing.siemens.com/sg/10-about-us/01-our-history/milestones.jsp?year=1924
Check this out, some other guy from my newspaper forum showed me this...

I AM ALMOST 100 % SURE THAT THIS IS WHAT SHE'S HOLDING IN HER HAND UP AGAINT THE FACE!

The Hearing aid system was developed by siemens in 1924, so it seems like a perfect match ;)

Sorry to ruin your great mystery..

and sorry you had to use a full year without knowing about this hearing aid system from the 20's "

Το link στην αρχή τα έλεγε όλα .

Για μένα ,προσωπικά , riddle was solved (ο γρίφος λύθηκε,στα νεοβαρβαρικά).
Για κάποιο διάστημα το μπλογκ "πάγωσε", τα σχόλια στα μάτησαν να ανεβαίνουν και -φαντάζομαι- πως και ο ίδος ο συγγραφέας βρήκε αυτή ως την πιο πιθανή και λογική εξήγηση.
Βέβαια, δεν ήταν αυτό αρκετό για να πειστούν όλοι. Ορισμένοι ακόμα θεωρούν την εξήγηση που δόθηκε ανεπαρκή και συνεχίζουν να φτιάχνουν σενάρια.
Προσωπικά όμως,καλύφθηκα. Και έτσι θα παραμείνω (καλυμμένος, you know?) ,έως ότου δοθεί κάποια άλλη, πιο πειστική εξήγηση.

Βέβαια, η Επιστήμη και η ζωή μας έχουν μμάθει ποτέ να μη βάζουμε ταφόπλακες σε ένα θέμα και ποτέ να μη λέμε ποτέ. Αλλά, όπως αναλύει άρτια και ο φίλος μου ο Ζb, οι πιθανότητες είναι εναντίον του μεταφυσικού στην προκειμένη...

Tα λέμε σύντομα !


Υ.Γ: Για πολλά χρόνια προτιμούσα, εμπιστευόμουν και στήριζα τον Mozilla, αλλά το κακό παράγινε: κολλάει συνέχεια,jamαρει σαν τρελό και όσο για την ασφάλεια..."ξέφραγο αμπέλι"! Το Google Chrome είναι -και επισήμως- η νέα μου αγάπη (aka,ο νέος μου περιηγητής).

10 σχόλια:

  1. Ωραίο και το σημερινό Φυσικε. Ιντριγκαδόρικο και ενδιαφέρον.
    Και παρα το ότι έχει παρουσιαστεί και αλλού ,το έκανες να μη μοιάζει "κονσέρβα". Περιμένω τη συνέχεια του αλλού άρθρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ρε τι βρισκει κανεις βραδιατικα... Το τσίμπησα απο το twitter το site σου τυχαια. Διαμαντάκι...
    Αν και κοματακι βαρυ ρε παιδι μου.(ετσι για να πω και ενα αρνητικο ;) )
    Δεν την ηξερα αυτη την ιστορια. Πολυ καλη η ολη φαση. Ουτε εγω εχω πεισθει 100% παντως! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κομάντο

    Thanks! Έρχεται το επόμενο... Κοντοζυγώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος (αλήθεια,ντράπηκες να βάλεις ονοματάκι;;)

    Thanks επίσης!!
    Αρνητικό; Αυτό είναι το πιο θετικό που έχω ακούσει! (kidding...) Αν κρίνω απ'αυτά που μου λένε και οι φίλοι μου (τους οποίους πρήζω κανονικά για να μπαίνουν), πράγματι μπορεί ώρες0'ωρες να γίνεται λίγο "δύσπεπτο" το μπλογκ,αλλά δε θέλω να το μετατρέψω και σε καμιά "λέσχη επιστημόνων". Με άλλα λόγια, δε θέλω να έχω ένα "εξειδικευμένο" επιστημονικό μπλογκ. Θέλω να μπορεί να το διαβάσει ο καθένας και να κινεί το ενδιαφέρον σε όσο περισσότερους γίνεται.
    Προτιμώ να το σνομπάρει κάποιος πολύ ψαγμένος, παρά να το απορρίψει ως "βαρύ" κάποιος μη μυημένος, γιατί πολύ απλά, στον πρώτο δεν έχω κάτι να προσφέρω(έχει ήδη "ψαχθεί") αλλά στον δεύτερο θα δημιουργήσω κάποια ερεθίσματα.

    Στη τελική, κι εγώ "στο ψάξιμο" είμαι και σε καμία περίπτωση δε θέλω να παριστάνω τον ειδήμονα πάνω στο οτιδήποτε.
    Ένας απλός σκεπτόμενος φοιτητής της γενιάς των 592 ευρώ είμαι, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Yiannis
    @Zb

    Έχω γράψει απαντητικό σχόλιο για εσάς στο προηγούμενο άρθρο. Δεν το ποστάρω εδώ, γιατί θα είναι εντελώς off topic. Τσεκάρετε εκεί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Φυσικός

    Την είδα την απάντηση και δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Με κάλυψες απόλυτα ως προς τη σχετικότητα της αιτίας, που επί της ουσίας αυτή ήθελα να τονίσω.

    Επίσης νοιώθω την ανάγκη (κακώς αλλά σε θεωρώ πολύ υψηλού επιπέδου άνθρωπο για να συμμετάσχεις σε τέτοια μπλοκ) να σου τονίσω το πόσο δικαιωνομαι σχετικά με τις απόψεις μου για τον Κουρκούτη.

    Ο red comet (σήμερα το πρωί περίπου στις 11) προφανώς απαντάει σε ένα σχόλιο του Μάνου666 περί... οπισθίων. Το σχόλιο ωστόσο του Μάνου έχει εξαφανισθεί. Του άλλου υπάρχει κα-νο-νι-κό-τα-τα!! Πλέον θα σταματήσω και να μπαίνω (να μην του προσθέτω δημοσιέυσεις) και ο μόνος λόγος που το έκανα μέχρι τώρα ήταν για να ελέγξω την πιθανότητα να είχα κάνει λάθος. Αλλά όπως διαπίστωσα περίτρανα δεν έκανα.

    Τέλος, θα σε συγχαρώ για ακόμη μια φορά για το γεγονός ότι ελέγχεις τον θυμό σου και δεν απαντάς στις προκλήσεις και τις ύβρεις, που ούτε αυτές διαγράφονται από τον διαχειριστή, όταν προέρχονται από αγαπημένου χρώματος σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Yiannis

    Σχετικά με "το Κουρκούτι" :
    Επισκέπτομαι το μπλογκ επειδή ξέρω πως εκεί μέσα συχνάζουν κάποια αξιόλογα άτομα,που θεωρώ πλέον "φίλους" μου. Επίσης, το επισκέπτομαι γιατί η δουλειά του είναι αξιόλογη και -ενίοτε- διασκεδαστική.
    Το administration δε θέλω να το σχολιάζω,ξέρεις γιατί; Γιατί α) Δεν ξέρεις τί και πόσα σχόλια άξια "λογοκρισίας" φτάνουν στην κονσόλα του, και β)είναι λογικό,ειδικά παραμονές και μετά από ντέρμπι να δημοσιεύονται δεκάδες υβριστικά-εμπρηστικά σχόλια. Δεν μπορεί να τα διαγράφει όλα και ούτε να τα ελέγχει (από τη στιγμή που θέλει να δημοσιεύονται ελεύθερα, χωρίς έγκριση)

    Το ότι είναι λίγο Γαυράκος το ξέρουμε. Το ότι έχει "καλές" σχέσεις με τον περί ου ο λόγος ,επίσης.
    Προσωπικά, δε θεωρώ πως χρειάζομαι προστασία παρεχόμενη απ'τον Κουρκούτι ,σχετικά με τα ψέμματα που γράφει ο Κοκκινοπλανήτης στο μπλογκ του. Ας γράφει ό,τι θέλει.
    Να σε ενημερώσω,πάντως, πως είμαι από τους λίγους (ίσως ο μόνος) που έχω συγκρουστεί μετωπικά με τον Κουρκούτη,με αποτέλεσμα να με αποκλείσει για κάποιες μέρες απ'το μπλογκ του.(αυτό συνέβη πριν αρχίσεις να γράφεις εσύ εκεί)

    Τώρα έχουμε κάνει εκεχειρία και δεν έχω λόγο να βρεθώ πάλι σε έναν "πόλεμο".

    Κοντολογίς και συνοψίζοντας, ένα χιουμοριστικό/αθλητικό ιστολόγιο είναι και είναι λογικό οι αναγνώστες/σχολιαστές του να μην είναι και "ΑΑ ποιότητος". Θα υπάρχουν ανάμεσά τους και κάφροι και οπαδίσκοι και φανατίλες και απ'όλα. Δε θέλω να μπαίνω στη διαδικασία να σκέφτομαι "γιατί αυτό πέρασε ενώ το άλλο κόπηκε". Δεν έχει και νόημα στην τελική. Τίποτα δεν είναι απόλυτα δίκαιο, σωστά; Ας κάνει στο μπλογκ του τη διαχείριση που θέλει.
    Καταλαβαίνω,παρ'όλα αυτά, απολύτως τι νιώθεις και τί θέλεις να πεις. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η θέση σου. Απλά εγώ προσπαθώ να το δω λίγο πιο "αδιάφορα" το θέμα.


    Υ.Γ:Πραγματικά χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να μην απαντήσω σε αυτόν τον αχαρακτήριστο. Είπε ένα μεγάλο ψέμα και "χτύπησε" ευαίσθητη χορδή.
    Όμως έτσι είναι οι αχρείοι: Ξέρουν να λένε μεγάλα ψέματα και ξέρουν πολύ καλά πώς να σε προκαλέσουν. Όμως κι εγώ πλέον ξέρω πως δεν αξίζουν απάντηση.Μόνο λύπηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Yiannis

    Πάω να σκάσω, Καθόμουνα μισή ώρα και σου απαντούσα και η μαλακία το blogger βρήκε το σχόλιό μου πολύ μεγάλο για να το δημοσιεύσει και ως εκ τούτου χάθηκε.
    Ηθικό δίδαγμα: Κάνουμε ΠΑΝΤΑ copy τα γραφόμενά μας ,just in case...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοντολογίς, σου έγραφα πως απλά δεν μπαίνω στη διαδικασία να κρίνω τη διαχείριση του μπλογκ(του Κουρκούτη), του τύπου "γιατί πέρασε αυτό,ενώ το άλλο κόπηκε" . Είναι ,άλλωστε, προς τιμήν του το ότι έχει αφήσει το σχολιασμό ελεύθερο. Θα μπορούσε να "λογοκρίνει" ό,τι δεν του αρέσει και να μην μαθαίναμε ποτέ γι'αυτό. Η αδικία είναι δεδομένη. Τίποτα δεν είναι απόλυτα δίκαιο. Κι αυτός άνθρωπος είναι και έχει προτιμήσεις. Μια τέτοια προτίμηση είναι να περνάνε περισσότερα "πικάντικα" σχόλια από οπαδίσκους του γαύρου σε σχέση με αυτά των βάζελων. Είναι κομματάκι γαυράκος και το ξέρουμε. Δε θα κολλήσω όμως σε αυτό. Μεγάλα παιδιά είμαστε και ξέρουμε να κρίνουμε αν αυτό που διαβάζουμε αξίζει ή όχι. Στην τελική, κακκό τους κάνει που αφήνει να περνάνε τα σχόλια τους. Για σκέψου...

    Πάντως καταλαβαίνω αυτό που λες και βρίσκω τη θέση σου απόλυτα δικαιολογημένη. Κι εγώ στις αρχές έτσι ένιωθα, αλλά μετά αποφάσισα να το δω λίγο πιο "αδιάφορα" το θέμα.
    Άλλωστε, οι δυο βασικοί λόγοι που μπαίνω στο Κουρκούτι είναι α)γιατί εκεί μέσα επικοινωνώ με αξιόλογα άτομα που θεωρώ πλέον "φίλους" μου και β)γιατί η δουλειά του είναι πολύ καλή και -ενίοτε- διασκεδαστική.

    Υ.Γ: Πραγματικά χρειάστηκε πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση για να μην απαντήσω στον ανεκδιήγητο. Αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του με την κακία και το ψέμα που είπε. Αλλά έτσι είναι φίλε μου οι κάφροι: πολύ καλοί στο να λένε ψέματα και εξαιρετικοί στο να "χτυπούν" εκεί που πονάς για να σε προκαλέσουν.
    Αλλά μασά η κατσίκα ταραμά ρε ; Μπε στα πρόβατα λέμε μπεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το blogger τρελάθηκε...!
    Το αφήνω το παραπάνω σχόλιο για να δεις σε τι κοπο με έβαλε, να ξαναγράψω ολόκληρο κατεβατό!

    Τεχνολογία σου λέει μετά...!

    Υ.Γ.1: Πάνω κάτω τα ίδια λέω και στα δύο, οπότε διαλέγεις και παίρνεις!

    Υ.Γ.2 : Έρχεται ανάρτηση-κόλαφος νο2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...