Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Εξωγήινη Ζωή (κοντά και μακριά)

Ο άνθρωπος, από τότε που άρχισε να παρατηρεί με αξιώσεις το Σύμπαν, προσδοκά την επαφή με κάποιο είδος εξωγήινης ζωής. Αν αυτή,δε, είναι και νοήμων, ακόμα καλύτερα.

Αρχικά, όλος αυτός ο ιδεασμός έδωσε τροφή για -θρυλικές πλέον- ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, πολλές εκ των οποίων απέκτησαν και κινηματογραφική υπόσταση. Αργότερα, έκανε τον κόσμο να παραληρεί υποστηρίζοντας πως έγινε μάρτυρας εμφάνισης κάποιου Α.Τ.Ι.Α. Ύστερα ήρθαν οι απαγωγές και η επαφή τέταρτου τύπου και ,τέλος, ήρθαν και οι Επιστήμονες που άρχισαν να απεμπολούν το υπεροπτικό "αποκλείεται" που είχαν υιοθετήσει στην αρχή και να δίνουν βάση στα σενάρια ύπαρξης εξωγήινων.

Κάπου εδώ θα πατήσουμε το φρένο (σας βλέπω που αρχίσατε να "ξεφεύγετε" με όλα αυτά!) και θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της λογικής και των πιθανοτήτων.



     Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν 8 πλανήτες. Στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 1.000.000.000.000 Ήλιοι (άστρα),εκ των οποίων κάποια έχουν πολλαπλά ηλιακά συστήματα, ενώ σε όλο το (ορατό) σύμπαν υπολογίζεται πως υπάρχουν 100.000.000.000 Γαλαξίες. Σύνολο; 100.000.000.000.000.000.000.000 άστρα τουλάχιστον, άρα (αν πάρουμε μια μέση τιμή των 4 πλανητών ανά άστρο) 400.000.000.000.000.000.000.000 πλανήτες συνολικά σε όλο το Σύμπαν.
Μμμ... Σαν πολλοί να είναι μου φαίνεται. Και,ναι, η σκέψη που κάνετε ακριβώς τώρα,είναι σωστή: Αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο είδος ζωής κάπου αλλού μες στο Σύμπαν.
Για την ακρίβεια, είναι ,πιθανοκρατικά, σχεδόν βέβαιο πως δεν είμαστε η μόνη μορφή ζωής στο Σύμπαν.
Επίσης τεράστια είναι η πιθανότητα να υπάρχει και κάποιο άλλο νοήμων είδος.

Βέβαια, το να πούμε πως δεν είμαστε μόνοι μας,από το ισχυριστούμε πως "ζουν ανάμεσά μας", απέχει πολύ. Πάρα πολύ.






Βλέπετε, έχουμε την ατυχία (ή την ευτυχία,στην περίπτωση που οι εξωγήινοι είναι αυτά τα επεκτατικά τέρατα που θέλουν να κατακτήσουν όλο το Διάστημα...) να ζούμε σε ένα αχανές σύμπαν.
Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Απαγορευτικές. Είναι σα να φιλοδοξεί ένα μυρμήγκι που ζει σε κάποια φωλιά στην Αθήνα να επισκεφθεί το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Θα μου πει κανείς:"Υπάρχουν και αεροπλάνα".
Ναι, αλλά το μυρμήγκι (δηλαδή ο άνθρωπος), έχει εφεύρει μέχρι το φύλλο που επιπλέει στο νερό (δηλαδή τα διαστημόπλοια). Άλλο μέσο πιο εξελιγμένο δεν υπάρχει ακόμα.
Οπότε, για να πάμε εμείς να συναντησουμε τους φίλους μας τους εξωγήινους (και να τους δείξουμε τί εστί βερίκοκο),μάλλον αδύνατο...
Επίσης, με τον Ανθρώπινο τρόπο σκέψης ,είναι επίσης αδύνατο να έχουν έρθει αυτοί εδώ. Ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός να ταξιδεύουν (η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να υπάρξει στο τετραδιάστατο γνωστό Σύμπαν), θα τους έπαιρνε χιλιάδες χρόνια να φτάσουν σε μας.

Οπότε, μόνο υπό μια συνθήκη θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί τη Γη μας:
Επιστημονικά (και όχι μόνο τεχνολογικά) θα πρέπει να είναι αδιανόητα ανώτεροι από μας, σε σημείο που να έχουν καταφέρει να κατανοήσουν το Σύμπαν σε τέτοιο βαθμό που να τους επιτρέπει να το χειριζονται με απίστευτη δεξιοτεχνία (π.χ. να έχουν ανακαλύψει διόδους τύπου "γέφυρας Einstein-Rosen",κοινώς γνωστή και ως "σκουληκότρυπα", και να έχουν καταφέρει να τις χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν).
Επομένως, καταλαβαίνετε πως, όσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να υπάρχουν Εξωγήινοι, άλλο τόσο μικρές είναι να τους συναντήσουμε.
Ειρωνικό,πράγματι.

Όμως, παρόλα αυτά, οφείλουμε ως Άνθρωποι και ως ανήσυχα πνεύματα να κρατάμε ανοιχτό νου και να μην παραιτούμαστε της προσπάθειας. Μπορεί κάποια στιγμή, κάτω από τις πιο εξωφρενικά απίθανες συνθήκες, οι προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή με κάποιο άλλο νοήμων είδος (έστω και από μακριά, π.χ. μέσω ραδιοκυμάτων) να αποφέρουν καρπούς.
Ας μην ξεχνάμε πως η διάρκεια της ανθρωπινης ζωής είναι μηδαμινή μπροστά στους συμπαντικούς χρόνους και πως ο Άνθρωπος είναι ένα "νεογνικό" γένος,με ηλικία μικρότερη από 40 χιλιάδες χρόνια. Οπότε, είναι λίγο νωρίς για να τα παρατήσουμε από τώρα...!




9 σχόλια:

  1. Καλορίζικος Φυσικέ μας και από μένα ελπίζω όλα τα ΠΙ(ξέρεις εσύ ποιοα) να γράψουν εδώ μέσα.
    Ο δε τίτλος:" Η τέχνη της Επιστήμης δε διαφέρει και πολύ από την επιστήμη της Τέχνης: και οι δύο είναι άχρηστες χωρίς φαντασία" είναι απλά Φ-Α-Ν-Τ-Α-Σ-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ...

    Απλά θέλω το e-mail να στα πώ από κοντά ;)
    ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΦΥΖΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την "νεκραίλα" στο Κουρκούτι βλέπε "διαχειριστή". Ο καθένας όπως στρώσει κοιμάται.
    Καλή επιτυχία στο εγχείρημα.
    Φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου και να μην φιλτράρεις την σκέψη σου.
    Η αυθεντικότητα μας λείπει....
    Η υποκρισία περισσεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλορίζικο το νέο σου blog σκληρο-πυρηνικέ...Ενδιαφέρον blog με ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.
    Θα συμφωνήσω ότι η ζωή είναι άναρχη.Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητες κ οι "άναρχες" απόψεις(λίγο αρίστερη ακούστηκε αυτή η φράση).
    Ωστόσο οι κωδικοποιήσεις είναι για τα άναρχα μυαλά...
    Βέβαια ως επίδοξος Μηχανικός Η/Υ θα χρησιμοποιούσα ένα decoder...
    Και πάλι καλορίζικος.
    Keep on blogging

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Johnnick

    Κάτι παραπάνω ξέρεις εσύ από κώδικες..!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Keep on commenting ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΥΙΑΝΝΙS

    Εδώ είσαι;;;
    Αν ακούς με θυμάσαι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Yiannis

    Αρχικά σε ευχαριστώ.
    Έπειτα, σε καλωσορίζω και σε χαιρετώ,μια και έχουμε καιρό να τα πούμε.

    Τώρα, σε ότι αφορά το Κουρκούτι, δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις από κάποιον που είναι στο στρατό. προσωπικά,πιστεύω πως και πολύ καλά το "κράτησε" το μπλογκ. Άλλος στη θέση του θα είχε παρατήσει εντελώς τη διαχείριση και θα είχε αναθέσει σε κάποιον άλλο τη δημοσίευση "κονσέρβων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Υπνος

    Έχω απίστευτα προβλήματα επαγγελματικά (διαδικαστικά κυρίως) με αποτέλεσμα να είμαι πνιγμένος μέχρι το λαιμό. Μόνο με τον Δημήτρη τα λέγαμε από τον messanger και ακόμη και εκεί βιαστικά.

    @ Φυσικός

    Κάθε διαχειριστής οφείλει να διατηρεί τις ισορροπίες, να είναι αντικειμενικός (κατά το δυνατόν φυσικά), να έχει πολύπλευρη θεματολογία και προσέγγιση, αλλά κυρίως να είναι ταπεινός. Μπορώ να δεχθώ ότι τα τρία πρώτα είναι συζητήσιμα και η αξιολόγηση τους υπόκειται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Η ταπεινότητα όμως σε καμία περίπτωση. Είναι μία, είναι ξεκάθαρη και είναι δεδομένη.
    Και ο συγκεκριμένος άνθρωπος την έχει ξεχάσει προ πολλού. Προφανώς είναι τεράστια επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση να διαχειρίζεσαι ένα μπλογκ σε ένα δημοφιλές site.
    Όσον αφορά το στρατό, δεν νομίζω ότι σχετίζεται το πρόβλημα με το χρόνο που διέθετε για το μπλογκ. Αλλά με την αντιμετώπιση (στον ίδιο χρόνο) των μελών του.

    Τέλος πάντων, φτάνει με αυτόν.

    Το θέμα μας πλέον πρέπει να είσαι εσύ.

    Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και θαυμάζω τον λόγο σου.

    Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό να πετύχει το μπλογκ σου, γιατί τότε θα σου δίδεται η δυνατότητα να μοιράζεσαι τη σκέψη σου, με συνέπεια την ποιοτική αναβάθμιση των αναγνωστών σου.

    Καλή επιτυχία και πάλι από τα βάθη της καρδιάς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Yiannis

    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και πάλι.
    Ξέρω πως ένας ντόμπρος άνθρωπος ,όπως εσύ, θα με στηρίξει και δε θα ντραπεί να μου κάνει παρατηρήσεις όποτε χρειαστεί. Άλλωστε, γι'αυτό είναι οι φίλοι. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι γλύφτες και οι εγκάθετοι.

    Εύχομαι κι εγώ από τη μεριά μου να ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα έχεις και να είσαι σύντομα πιο ξέγνοιαστος και χαλαρός. Το μπλογκ έχει ανάγκη από καθαρές φωνές, όποια άποψη κι αν εκφράζουν. Ειδικά ,δε, αν την εκφράζουν με τόσο όμορφο και εκλεπτυσμένο τρόπο ,όπως εσύ.

    Να 'σαι καλά και να μπαίνεις όποτε μπορείς να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...