Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η είδηση του Βαρουφάκη





Το κείμενο που ακολουθεί θα ασχοληθεί με το γράμμα του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.


Βασική προϋπόθεση για να γραφτεί, αλλά και για να γίνει αντιληπτή στον αναγνώστη η σκοπιά ανάλυσής μου, είναι η εξής:
Θεωρώ τον Βαρουφάκη ως ένα σοβαρό δημόσιο πρόσωπο και άσχετα με το ότι διαφωνώ με την πρότασή του (σχετικά με την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους στην Ευρωζώνη και την ανάγκη αναδόμησης της ΕΕ και της ΟΝΕ) πιστεύω πως ποτέ δε θα δημοσίευε ένα κείμενο στο οποίο θα έκανε ψευδείς δηλώσεις ή εκτιμήσεις.


Ύστερα από την απαραίτητη αυτή επεξήγηση, προχωρώ στο προκείμενο:



Ο γνωστός -πλέον-  οικονομολόγος-σταρ Γιάννης Βαρουφάκης, συνέγραψε μια επιστολή με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Σε αυτή, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά οικείο και άμεσο ύφος, απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ως φίλος του κι όχι ως οικονομολόγος.
(Για λόγους οικονομίας του χώρου δε θα παραθέσω ολόκληρη την επιστολή, αλλά τα επίμαχα μόνο κομμάτια,δηλαδή αυτά που θεωρώ πως βγάζουν σημαντικότατες ειδήσεις. Παρόλα αυτά, συμβουλεύω όσους από εσάς δεν έχετε ήδη διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο,να το κάνετε εδώ)


         " Αγαπητέ Γιώργο,
Λίγο μετά τις εκλογές του 2009 δήλωνες ότι "είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία". Η πλειοψηφία των υπουργών σου σε στραβοκοιτούσαν και οι αντίπαλοί σου σε χλεύαζαν. Ήσουν μόνος εκείνη την στιγμή. Όμως, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ήσουν αυθεντικός. "
Προσπάθησα πολύ να μην μπω στη διαδικασία ανάλυσης των προθέσεων του Βαρουφάκη.
Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε καλά πως αυτό θα ήταν αδύνατο.
Το μόνο που θα πω, είναι πως εξ αρχής βλέπω να εμφανίζει έναν ΓΑΠ "ειλικρινή" και "αντιεξουσιαστή-αντισυμβατικό". Δηλαδή να εμφανίζει ακριβώς εκείνη την εικόνα την οποία προωθούσαν όλα τα μέσα και οι διαφημιστές : του καλού,ειλικρινούς και καλοκάγαθου παιδιού.
Δε θα σταθώ, όμως, περαιτέρω στις προθέσεις, γιατί έτσι διακινδυνεύω να χαθεί η "είδηση", η οποία έρχεται παρακάτω:



"Σου είπαν ότι ήταν [σ.σ: το Μνημόνιο] ένα σωσίβιο που μας εξαγόραζε χρόνο ώστε να βρούμε τον δρόμο μας προς στέρεο έδαφος μετά από ένα συγκλονιστικό ναυάγιο. Θεώρησα ότι ήταν ένα τεράστιο βαρίδι που μας σπρώχνει, τόσο εμάς όσο και την υπόλοιπη ευρωζώνη, στον πάτο. Επέλεξες τις συμβουλές των ισχυρών και εκείνων που σε έπεισαν πως, αν μη τι άλλο, το Μνημόνιο αγοράζει πολύτιμο χρόνο. Στον βαθμό που σε γνωρίζω, ξέρω πόσο σε στενοχώρησε η επιλογή σου.

Μήνες τώρα γνωρίζω ότι ξέρεις πως, τελικά, η πορεία του Μνημονίου απέτυχε επειδή η αποτυχία βρισκόταν στο DNA του εγχειρήματος (κι όχι επειδή δεν εφαρμόστηκε όπως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί) "


 Νομίζω πως σε αυτές τις 6-7 γραμμές συμπυκνώνεται όλη η αλήθεια του κειμένου.
Ο Βαρουφάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγγέλλει πως ο ΓΑΠ είναι ουσιαστικά υποχείριο των "ισχυρών" και των συμβούλων του.  Αυτή η καταγγελία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν βγαίνει από την πένα κάποιου που έχει συνεργαστεί στενά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης (όπως αναφέρει ο ίδιος ο Βαρουφάκης στην επιστολή).


Και κάπου εδώ τελειώνει το ειδησιογραφικό μέρος.
Το υπόλοιπο της επιστολής αποτελεί ένα μείγμα απέλπιδος προσπάθειας να πειστεί ο ΓΑΠ πως η πρόταση του Βαρουφάκη είναι μια ρεαλιστική -και η πιο σωστή- λύση και ενός ευφάνταστου λογοτεχνήματος.
Μια καθαρά προσωπική κριτική είναι πως η επιστολή αυτή έχει και τον χαρακτήρα "αγιοποίησης " του Παπανδρέου. Παρουσιάζει έναν άνθρωπο που πήρε δύσκολες και δυσάρεστες -και για τον ίδιο- αποφάσεις, κόντρα στα πιστεύω και στις αξίες του. Παρουσιάζει έναν "μικρό-Γιωργάκη" που ξεγελάστηκε από τα αρπακτικά και τους "κακούς" συμβουλάτορες και παρασύρθηκε στο δρόμο του Μνημονίου.
Όπως είπα και στην αρχή, δε θεωρώ πως ο Βαρουφάκης έχει δόλιο σκοπό· κατά πάσα πιθανότητα τα πιστεύει όλα αυτά για τον ΓΑΠ. 
Προσωπικά δεν πείθομαι. Θεωρώ πως ο ΓΑΠ ήξερε πολύ καλά σε ποια νερά έβαζε τη χώρα. Θεωρώ πως γνώριζε επ'ακριβώς πού θα οδηγούσε όλη αυτή η ιστορία και πως έπραξε όπως θα έπραττε κάθε σωστός υποτακτικός του Κεφαλαίου. Θεωρώ πως απλά έκανε τη δουλειά του ως ένα ακόμα μεγάλο και βρωμερό γρανάζι του Συστήματος.


Αλλά, αν δεν πίστευα όλα τα παραπάνω, διαβάζοντας την επιστολή του Βαρουφάκη θα έπρεπε να καταλήξω σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα:
Πως ο Πρωθυπουργός έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα και μηδενική ατομική βούληση.


Άρα, ή ηλίθιος ή ψεύτης.
Ή άβουλος ή υποτακτικός.


Μα πάντα αντιλαϊκός.


Κοίτα να δεις κάτι διλήμματα που έχει η ρουφιάνα η ζωή...



2 σχόλια:

  1. Φίλε, θέλω να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο και να το σχολιάσεις :
    http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=56730&autid=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Yiannis

    Το διάβασα το άρθρο.Πολύ ενδιαφέρον.
    Είχα ξαναδιαβάσει κάτι σχετικό και μου είχε και τότε κάνει εντύπωση.
    Θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση, παραθέτοντας το άρθρο αυτούσιο και σχολιάζοντας από κάτω.
    Έχει πολύ "ψωμί" για να περιοριστώ σε ένα απλό σχόλιο εδώ.
    Σ'ευχαριστώ που μου το θύμισες και που μου έδωσες αφορμή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...