Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Οι κώδικες πίσω απ'τη Φλόγα



Η Αίγυπτος φλέγεται.

Η Βόρεια Αφρική φλέγεται.

Μετά τα φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης στην Τυνησία και την Αλγερία, τη σκυτάλη πήρε η Αίγυπτος. Με τη διαφορά πως η τελευταία αντιδρά με ένα αμιγώς πολιτικό υπόβαθρο:
Δεν πρόκειται απλά για μια εξέγερση των εξαθλιωμένων πολιτών απέναντι στην αδικαιολόγητη άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης (όπως συνέβη στις δύο άλλες γειτονικές χώρες), αλλά για μια διαδήλωση διαρκείας ενάντια σε ένα απολυταρχικό πολίτευμα.

Στην ουσία, αυτό που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο ,έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της αντίδρασης. Πρόκειται πια –ξεκάθαρα- για έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Καθεστώτος και των Πολιτών.

Τα ειδησεογραφικά Πρακτορεία (κυρίως το Al Jazeera,το οποίο καλύπτει όλες τις εξελίξεις σε 24ωρη βάση) κάνουν λόγο για τουλάχιστον 95 νεκρούς διαδηλωτές μέχρι στιγμής. Αναμένεται ,δε, αυτός ο αριθμός να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ του λαού και του στρατού.

Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, προέβη σε διάγγελμα προς το λαό του. Μέσω αυτού του διαγγέλματος απέδειξε τις φασιστικές πεποιθήσεις του και τις τυραννικές τακτικές του.
Φαίνεται πως ,αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, με τις δηλώσεις του έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Οι Αιγύπτιοι είναι τώρα ένα οργισμένο ποτάμι που πίσω δε γυρνά- όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτή η φράση.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας ανησυχεί είναι το «μετά».

Γιατί, αργά ή γρήγορα, με περαιτέρω θυσίες ή όχι ,το καθεστώς θα πέσει.
Τα σάπια κομμάτια του θα διασπαστούν και καθένα απ’ αυτά θα ψάξει μόνο του τη δική του σωτηρία. Γιατί, στη διαφθορά, η εξουσία και η δύναμη είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών του οικοδομήματος. Όταν χαθούν αυτά τα δύο, τότε ο καθένας είναι για τον εαυτό του, προσπαθώντας να σώσει τη μολυσμένη του ύπαρξη.

Οι ΗΠΑ  προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για το διάδοχο του Μουμπάρακ. Αυτός δεν είναι άλλος από τον  Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, γνωστός για τα φιλο-δυτικά του αισθήματα καθώς και για τη θέση του υπέρ των Μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο.
Και εδώ είναι το όλο θέμα.

Βλέπετε, δεν παύουν να μου έρχονται στο μυαλό οι εικόνες από το Zeitgeist Addendum , όπου αναλύεται λεπτομερώς το πώς η Αμερική μπορεί να παρεισφρέει στα εθνικά θέματα άλλων χωρών, ειδικά μέσω κρίσεων όπως αυτής που λαμβάνει χώρα τώρα στην Αίγυπτο.





Φανταστείτε, τόσος δίκαιος αγώνας, τόσο χυμένο αίμα στους δρόμους, τόση οργή και αντίδραση να αποτελέσουν το λίπασμα για ένα ακόμη πιο τυραννικό καθεστώς, κεκαλυμμένο με το προσωπείο της αλλαγής και της μεταρρύθμισης.
Είναι γνωστό πως η Βόρεια Αφρική είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ.
Είναι μια περιοχή με πολιτική αστάθεια, με πείνα, με κακουχίες, αλλά και με πληθώρα ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων. Κοντολογίς, ο παράδεισος των επιχειρηματιών και του κέρδους.
Φθηνά εργατικά χέρια, ετεροκαθοριζόμενες κυβερνήσεις, πολιτικοί ηγέτες-ανδρίκελα στις βουλές των ισχυρών.
Δεν πρόκειται για σενάριο Θεωρίας Συνωμοσίας: πρόκειται για το στάνταρ μοτίβο εξάπλωσης του Καπιταλισμού.



Και, προβλέπω από τώρα, πως αν ο λαός συνειδητοποιήσει τι παιχνίδι πάει να παιχτεί στις πλάτες του (πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί) και αντιδράσει και στο νέο καθεστώς, τότε δε θα υπάρχει άλλη «λύση» από την αποστολή «Στρατιωτικής Βοήθειας για σταθεροποίηση και ομαλοποίηση της κατάστασης».
Ναι, αυτό είναι το μοτίβο. Οι έχοντες τη δύναμη, οι «Φωστήρες» της ανθρωπότητας έτσι λειτουργούν τον τελευταίο μισό αιώνα και έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ώσπου το σύστημά τους φάει μέχρι και τις σάρκες του.
Γιατί αυτό συμβαίνει στην εποχή μας: ο Καπιταλισμός τρώει τις σάρκες του.

Από τη μεριά μου, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ενημερώνομαι για την κατάσταση στην Αίγυπτο διαρκώς και να κρατώ ανοιχτά τα μάτια και το νου μου. Πάντα με καχυποψία προς το Σύστημα, πάντα με υποστήριξη προς τους αγωνιζόμενους.

Σκεφτείτε και προβληματιστείτε. Αυτή είναι η προτροπή μου.
Γεια σας.

15 σχόλια:

  1. Φίλε δεν είναι έτσι τα πράγματα...
    Ίσως είναι καλύτερα απ΄ότι τα παρουσιάζουν στο χαζοκούτι...Δεν είναι τόοοοσο τραγικά,εντάξει υπάρχουν διαμαρτυρίες αλλά όχι και έτσι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου μαζί σου είμαι. Και συμφωνώ απόλυτα ότι επόμενος στόχος είναι η Βόρεια Αφρική. Εδώ το ίδιο παιχνίδι παίζεται μεταξύ ανεπτυγμένων, στους αναπτυσσόμενους θα κολλήσουν. Προφανώς όχι.

    Όσο για την Αίγυπτο. Νάσερ, Σαντάτ, Μπουμπάρακ. Έχει πολύ ενδιαφέρον όλη αυτή η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης Φυσικέ ρίξε μια ματιά και πές μου τη γνώμη σου για ένα θέμα που έγραψα.Πές πιον προτιμάς:

    http://ypnos-blog.blogspot.com/2011/01/i-am-left-back.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ύπνος

    Θα στο πω πολύ κομψά, ως φίλος (αν μπορεί να υπάρξει φιλία μέσω διαδικτύου) και ως κάποιος που σέβεται το ότι είσαι καλό παιδί:
    ΞΥΠΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ!

    Δεν μπορείς να είσαι παλληκάρι 25 χρονών και να έχεις τέτοια απολιθωμένη οπτική για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου.
    Ξύπνα, σκέψου, πήγαινε τη σκέψη σου λίγο πιο βαθιά, και ύστερα επαναστάτησε! Αποκολλήσου από τη μούργα.

    Σου τα λέω όλα αυτά με όλη την καλή μου διάθεση και χωρίς καμιά πρόθεση να σε πατρονάρω.
    Στο είπα και χθες: ποτέ δεν είναι αργά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ύπνος

    Μπες εδώ και δες αν δεν είναι τόοοοοοσο τραγικά τα πράγματα.

    Υ.Γ.

    Όταν κάνουμε μία δημοσίευση,κάνουμε μία έρευνα πρώτα...Τσέκαρε στο blog σχόλιο με το ίδιο nickname Που υπογράφω και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου ρε Φυσικε!

    Καιρο εχω να γραψω. Μπαινω,αλλά δεν προλαβαινω να γραψω. Εχει πεσει πολυ δουλεια στο κωλογραφείο....

    Πολυ ωραια τα τελευταια 2 άρθρα. Εξαιρετικη αναλυση. Διαβασα επίσης και το Απόφαση,η απαρχη του Νέου Κόσμου, και μου αρεσε απίστευτα.
    Εχεις εναν τροπο να τον ξεσηκώνεις τον αναγνωστη σου ρε παιδί μου. Ειναι ταλεντο αυτο.
    Και παλι μπράβο.Συνεχισε γερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Κομάντο

    Όλοι τρέχουμε και σε καταλαβαίνω απόλυτα...
    Καλά ξεμπερδέματα σου εύχομαι φίλε μου!

    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ αν αυτά που γράφω "μιλάνε" στο μυαλό και στην καρδιά κάποιων. Γιατί, πρώτα απ'όλα, μιλάνε στη δική μου την καρδιά. Άρα επικοινωνούμε...

    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Johnnick

    Έχεις και απάντηση...

    @Φυσικέ

    Γιατί;Αφού σου έδωσα μια απάντηση οτι εντάξει,είναι τραγικά τα πράγματα αλλά ο κόσμος που διαδηλώνει είναι λιγότερος απ΄ότι λένε.Τουλάχιστον εκεί θέλουν και στρατό,στην ελλάδα κάθονται όλοι και κοιτάνε...δεν πάεικανείς να διαμαρτυρυθεί (α,ρε Γκλέτσο :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και στο Πολυτεχνείο είχε βγει ο στρατός στους δρόμους.Και στο Πολυτεχνείο είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία.Και στο Πολυτεχνείο ήταν λίγος ο κόσμος αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας.Μόνο στην Αθήνα και στην συμπρωτεύουσα γίνονταν διαμαρτυρίες.

    Έτσι και στην Αίγυπτο,μόνο στο Κάιρο,στο Σουέζ και στην Αλεξάνδρεια γίνονται διαδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...σόρρυ που δεν κάνω login αλλά είμαι σε άλλο pc.Δεν αντέχει άλλους κωδικούς το μικρό :P

    @Φύζι

    Λοιπόν Φυσικέ θα ήθελα να μου λύσεις την απορία στο προηγούμενο μου σχόλιο και μία ακόμη απορία.Τι ενοείς τις παίρνεις με αντιγραφη τις ψηφοφορίες,εγώ πήγα στο html της σελίδας το αντίγραψε και τίποτα.Τι αντιγραφη;Τα πιάνεις έτσι και copy-paste?

    @Johnnick

    Σου έγραψα απάντηση.Ελπίζω να τα βρούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ύπνος

    Απλό copy-paste ,μην μπλέκεις με html.

    Ο κόσμος δεν είναι λιγότερος απ'ότι λένε. Ο κόσμος είναι πολύς. Δεν έχεις ιδέα του τι συμβαίνει εκεί κάτω, επομένως όποια άποψη και να εκφράσεις είναι ανυπόστατη και ελλιπής. Για να εκφράσουμε άποψη για ένα θέμα πρέπει να είμαστε γνώστες. Στην χειρότερη περίπτωση, να έχουμε μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση. Το ότι εκφράζεις έτσι αβίαστα μια άποψη για κάτι τόσο σημαντικό όσο μια Επανάσταση είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Αυτό προσπαθώ να σου εξηγήσω, αλλά αδυνατείς να καταλάβεις. Ελπίζω να έγινα πιο σαφής αυτή τη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω φίλο στην Αίγυπτο.Και καταλαβαίνω όλα όσα μου λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Johnnick

    Εξαιρετικό το link για την Αίγυπτο. Δεν το γνώριζα και σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το θέμα είναι πως ο Μπαραντέι έχει και την αποδοχή των εξεγερμένων Αιγυπτίων και φαντάζει ως μία μεταβατική λύση μέχρι τις προεδρικές εκλογές σε περίπτωση που ο Μουμπάρακ αποφασίσει να παραιτηθεί (αν και δεν το βλέπω). Αν συνεχίσει να είναι κολλημένος στην καρέκλα πολύ φοβάμαι οτι οι συγκρούσεις θα γίνουν πιο βίαιες, γιατί ο μεν Μουμπάρακ θα θέλει "να τελειώνει" με την όλη υπόθεση, ο δε εξεγερμένος κόσμος, θα χάσει την υπομονή του.

    Όσο για τους Αμερικανούς... τα έχεις παρεξηγήσει τα παιδιά, ως "φιλειρηνιστές" επιδιώκουν να επιβάλλουν την σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε κάθε γωνιά της γης... Πάντως δείχνουν πολύ πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πανικό, στην προοπτική του να χάσει τον βασικό του σύμμαχο στη γειτονιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @YIANNIS

    Ζείς;Στείλε κανα mail στο άγνωστο (πάνω πάνω) μαιλ μου.

    @Φυζι

    Πολύ ωραία η εμφάνηση του ιστιολογίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...