Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Απόφαση: Η απαρχή του Νέου Κόσμου


       


               



      Στο "The Matrix", μόλις ο Neo αντιλαμβάνεται τη φύση της πραγματικότητας και το μέγεθος της πλάνης στην οποία ζούσε, παθαίνει κρίση πανικού και αρχίζει να αρνείται ό,τι παρατηρούσε. «Είναι όλα ψέματα! Είστε όλοι ψεύτικοι!» είπε με τον τρόμο να κυριεύει κάθε πτυχή της ύπαρξής του. 

    Δευτερόλεπτα μετά λιποθύμησε. Ο οργανισμός του δεν μπορούσε να απορροφήσει την απότομη, κατακλυσμιαία αλήθεια. Ο νους αρνήθηκε και το σώμα, προκειμένου να αμυνθεί και να επιβιώσει, κατέρρευσε.
Λίγες ώρες μετά, και αφού είχε κοιμηθεί και ηρεμήσει, ο Μορφέας –με απολογητικό ύφος-  του αποκάλυψε πως ήταν πολύ επικίνδυνη η μετάβασή του από το Matrix (τον εικονικό κόσμο δηλαδή)  στον πραγματικό κόσμο, καθώς όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος σε ηλικία τόσο πιο  δύσκολο είναι να απαγκιστρωθεί το μυαλό από τα κατεστημένα και απ’ αυτά που θεωρεί «πραγματικότητα» και δεδομένα.




     


           Αυτή η στιγμή, η στιγμή της «Αναγέννησης», η στιγμή του πνευματικού θανάτου όσων κάλπικων μέχρι τότε πίστευες και η συνειδητοποίηση της Αλήθειας και της μέχρι πρότινος Πλάνης, είναι μια στιγμή που δε θα σβηστεί ποτέ απ’ το μυαλό σου.
Είναι εκείνη η στιγμή που ξέρεις πως κάτι μέσα σου άλλαξε, πως κάτι μέσα σου εξελίχθηκε. Είναι η στιγμή που –σχεδόν αυτόματα- βλέπεις τα πράγματα πια διαφορετικά, ξεκάθαρα.
Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη στιγμή που πραγματικά βλέπεις. Είναι η πρώτη στιγμή που πραγματικά νιώθεις το οτιδήποτε.
Είναι η στιγμή που νιώθεις πιο ζωντανός από ποτέ, που το μυαλό και οι αισθήσεις λειτουργούν με πυρετώδεις ρυθμούς για να συλλάβουν το μέγεθος της Αλήθειας, λες και προσπαθούν να αναπληρώσουν χρόνο και κόπο από μια ζωή που μέχρι τώρα πήγε χαμένη.

         
        

           Τότε, ο ενήλικος  νους μεταλλάσσεται ξανά σε παιδικό νου, που σα σφουγγάρι απορροφά ό,τι εμφανίζεται μπροστά του και το αξιολογεί με νέα- πλέον- κριτήρια, αλλότρια από εκείνα τα κομφορμισμένα που είχε συνηθίσει να το κάνει.
Τα καινούρια πράγματα μοιάζουν όλα τόσο συναρπαστικά, τόσο πιο ενδιαφέροντα από εκείνα τα βαρετά με τα οποία είχε συνηθίσει να ζει και που είχε συμβιβαστεί με την ύπαρξή τους.

Όλα, όλα, αποκτούν άλλο νόημα. Υπάρχει πλέον η γνώση. Υπάρχει πλέον η επίγνωση. Και μέσω αυτών των δύο, ο ανθρώπινος νους αρχίζει πλέον να σκέφτεται τρόπους επίλυσης των προβλημάτων , τελείως διαφορετικούς από πριν. Όλα είναι πιο απλά ξαφνικά. Όλα ξεκινούν από μια απλή συνειδητοποίηση και λύνονται από μια απλή ιδέα. Είναι τόσο ξεκάθαρο πια.

       

           Είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή όπου ο Neo,  συγκλονισμένος από τη νέα πραγματικότητα που απλώνεται μπροστά του, αρχίζει να εμπαίζει το σάπιο Σύστημα, να το «χρησιμοποιεί» για να το εξευτελίσει και να το καταστρέψει, να το εκμεταλλεύεται  για να στρέψει τις εξόφθαλμες  αδυναμίες του εναντίον του.
          Μα, το πιο μεγάλο κακό που μπορεί να κάνει σε αυτό το Σύστημα είναι να αφυπνίσει κι άλλους. Όντας ο ίδιος αφυπνισμένος, γνωρίζει τη Δύναμη που έχει ένας απαγκιστρωμένος απ’ τα ψέματα νους. Και όσο περισσότεροι αντιληφθούν την Πλάνη, τόσο πιο ανίσχυρο θα είναι το Σύστημα. Όσο περισσότεροι αναγνωρίσουν το πραγματικό «καλό», τόσο πιθανότερο θα είναι για την Ανθρωπότητα να αποτινάξει από τους ώμους της την σκλαβιά στην οποία την καταδίκασαν κάποιοι «λίγοι». Ο Neo ήξερε καλά πως η Ελίτ, που γενιά με τη γενιά τρεφόταν αχόρταγα από τον ιδρώτα και την Πλάνη των πολλών, μπορούσε να εξαφανισθεί. Αρκεί να υπήρχαν πολλές αφυπνισμένες συνειδήσεις.



          Και όταν γίνει αυτό, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε πως η νέα μας αυτή κοσμοθεωρία , η νέα –δική μας- Τάξη Πραγμάτων, θα περάσει στα παιδιά μας ως κάτι το φυσιολογικό, ως κάτι το δεδομένο. Όπως ακριβώς πέρασε σε μας η θεώρηση για το σαθρή κοινωνία που ζούμε.


 Θα πρόκειται για μια «κοινωνία θεών» ;
Όχι. Αλλά σίγουρα θα πρόκειται για μια κοινωνία καλύτερη από τη σημερινή.
Μια κοινωνία όπου:


-Ο άνθρωπος δε θα χρειάζεται να δουλεύει για να τρέφει τους «λίγους».


-Ο άνθρωπος θα αξιοποιεί  την ατέλειωτη ενέργεια της  φύσης  για να παραγάγει αέναη και διαρκώς μεταβαλλόμενη ενέργεια.


-Ο άνθρωπος δε θα στηρίζεται στον ανταγωνισμό, τη μισαλλοδοξία και το εμπόριο, εφόσον τα αγαθά θα του παρέχονται από τη σωστή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια κτλ) που είναι ατελείωτοι.


-Ο άνθρωπος δε θα στηρίζεται στο χρήμα, αφού όλα θα είναι άφθονα, επομένως δε θα υπάρχει λόγος να πουληθούν! Για την ακρίβεια, δε θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του χρήματος!


-Η τεχνολογία θα απαλλάξει τον άνθρωπο από τη δουλεία της επί χρήμασι  εργασίας  που έχει σκοπό την επιβίωση και τον πλουτισμό και θα τον οδηγήσει σε νέα κίνητρα και ενδιαφέροντα για την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής του.


-Όλοι οι άνθρωποι πάνω στη Γη θα νιώσουν ένα σύνολο, ένας Πολιτισμός που πορεύεται συνασπισμένος ανά τους αιώνες.


-Οι πολιτικοί θα είναι πια άχρηστοι, αφού όλα τα προβλήματα θα λύνονται από μας τους ίδιους μέσω της τεχνολογίας και όχι από ανειδίκευτους , ανίδεους και διεφθαρμένους πολιτικούς.


   

Κι αν όλα αυτά σας μοιάζουν ουτοπικά, σας λέω το εξής:
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια αλλαγή. Μια εσωτερική αλλαγή. Μια απαγκίστρωση από ό,τι μας κρατάει μέσα στα επίχρυσα κλουβιά μας.


Όλα είναι μια απόφαση.
Όλα ξεκινούν από μια ιδέα.
Και τώρα που έχεις την ιδέα, πάρε την απόφαση.
Μόνο εσύ μπορείς…





Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Zeitgeist. Καλώς ήρθατε στο Venus Project.
Καλώς ήρθατε στον νέο σας Κόσμο…







Υ.Γ.:  Το "The Matrix" ήταν το καλύτερο αλληγορικό έργο που μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να περάσω το μήνυμα που ήθελα. Σε όσους δεν το έχουν δει, προτείνω να το κάνουν άμεσα. Με ανοιχτό μυαλό και με διάθεση να μεταφέρουν όλα τα αλληγορικά του μηνύματα στη δική μας πραγματικότητα.
        Το Zeitgeist είναι από μόνο του μια εμπειρία αλλαγής. Δεν κάνω κάποιο σχόλιο, απλά σας παρακινώ να το δείτε (οι σκηνές που προβάλλονται πιο πάνω είναι από το Zeitgeist Adddendum ).

16 σχόλια:

  1. Το πρώτο Μάτριξ ως ταινία ήταν πολύ καλή. Οι δυο επόμενες με απογοήτευσαν.

    Το μήνυμα που περνάει έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

    Όσο για τον Σωκράτη τι να πω; Τεράστιος άντρας.

    Το βιντεάκι που πέταξες με το Zeitgeist με βρίσκει σύμφωνω σχεδόν σε όλα. Απλά διαφωνώ στον ρόλο των πολιτικών. Μπορεί να μην έχουν εκπαιδευτεί για να βρουν λύσεις, αλλά καλώς ή κακώς αύτοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των λύσεων.

    Λέμε ότι λύσεις μπορεί να δώσει η τεχνολογία. Πως θα δώσει μόνη της λύσεις; Κάποιος πρέπει να δώσει το παρασύνθημα. Αυτός είναι ο ρόλος των πολιτικών.

    Συνέχισε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι σε θέλω Φύζι.Με την άποψη της ταινίας πάντος θα συμφωνίσω με τον Κάνθαρο.Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι, όσοι ανακάλυψαν κάτι, να παροτρύνουν και τους άλλους να το δουν.
    Η αλήθεια συνήθως κρύβεται. Το ψέμα είναι αυτό που κυριαρχεί και εύκολα διοχετεύεται για το συμφέρον κάποιων.
    Εγώ σας προτείνω τρία άρθρα για την αλλοτρίωση.
    Να το πρώτο:
    Αλλοτρίωση: το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κάνθαρος

    To Matrix είναι μια εξαιρετική τριλογία.
    Μαζί με το V for Vendetta είναι οι μόνες ταινίες της τελευταίας 10ετίας που έχουν κάποιο βαθύτερο κοινωνικό/επαναστατικό νόημα.

    Κατά την άποψή μου, η πρώτη ταινία θα μπορούσε να μην ακολουθηθεί από τις άλλες δύο. Δηλαδή, να τελειώσει εκεί η ιστορία.

    Προσωπικά θεωρώ πως και οι άλλες δυο ταινίες ήταν αντάξιες της πρώτης. Δεν έλειπαν τα μηνύματα, οι φιλοφοσικές αναζητήσεις (π.χ. συζητήσεις μεταξύ Μορφέα-Μεροβίγγειου), αλλά και το συναίσθημα.

    Όσο για τους πολιτικούς...
    Κοίτα, αν εντρυφήσεις στο νόημα του "The Venus Project" θα καταλάβεις πως οι πολιτικοί πράγματι θα περιττεύουν. Ο ίδιος ο πολίτης θα ξέρει καλύτερα τι είναι καλό για τον ίδιο και για το σύνολο. Κοντολογίς, οι πολιτικοί θα είναι "γλάστρες", αφού δε θα χρειάζεται να νομοθετούν, άρα δε θα έχουν λόγο ύπαρξης.

    Φυσικά, μπορεί κανείς να προτείνει μια πιο μετριοπαθή αντιμετώπιση, όπου ίσως οι πολιτικοί να έχουν κάποια θέση στο σύστημα, αλλά εδώ πάμε να αλλάξουμε κάτι ριζικά... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ύπνος

    Να δεις και την πρώτη ταινία Zeitgeist, καθώς και τη νέα που βγαίνει τώρα! (3 στο σύνολο δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.

    Άλλη μια πολύ καλή προσπάθεια φυσικέ. Κάνεις πολύ καλή δουλειά και μακάρι να τη συνεχίσεις, βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο.

    Στο μόνο κομμάτι που διαφωνώ, όπως και ο Κάνθαρος, είναι το κομμάτι των πολιτικών. Καταρχάς να αναφέρω, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι στην απάντηση σου προς τον Κάνθαρο περιγράφεις (εσκεμμένα ή όχι δεν έχει σημασία) με τον πιο σαφή τρόπο την αναρχική θεωρία. Αυτό το επισημαίνω γιατί έχουμε ταυτίσει αυτούς τους ανθρώπους με τον όρο εγκληματίες, κάτι εντελώς λάθος και κατευθυνόμενο.

    Ωστόσο, στη θεωρία αυτή χρησιμοποιείται ως αξίωμα ότι ο άνθρωπος ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ όχι μόνο αυτό που είναι καλό για τον εαυτό του, αλλά και για την κοινωνία. Αυτό όμως δεν συνέβη ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ, ακόμη και όταν δεν υπήρχε το νομισματικό σύστημα.

    Συνεπώς, οι κοινωνικές σχέσεις εμπεριέχουν συναρτήσεις, που δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν "τεχνολογικά". Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζονται οι πολιτικοί και οι πολιτικοί θεσμοί. Για την εξισορρόπηση των σχέσεων και την αρμονική συμβίωση των μερών της κοινωνίας ή αλλιώς, για την αποφυγή ανεξέλεγκτης βίας για την επίλυση διαφορών. Μιλάμε φυσικά για έντιμους και συνεπείς ηγέτες, και όχι για μαριονέτες των εκάστοτε συμφερόντων.

    Κατά τα λοιπά, και οι ταινίες που προτείνεις, αλλά και τα μηνύματα τους είναι σημαντικότατα και μακάρι να αφυπνίσουν ανθρώπους και να ξυπνήσουν συνειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Άθεος

    Το βίντεο με τον παραλληλισμό του Matrix με την αλληγορία της Σπηλιάς του Πλάτωνα το είδα στο blog σου, οποτε σου οφείλω ένα "ευχαριστώ".

    Ωραία τα άρθρα που έχεις γραψει στο ιστολόγιό σου για την αλλοτρίωση, τα έχω διαβάσει όλα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ YIANNIS

    Συμφωνώ, είναι δύσκολο να υπάρξει "επί γης ειρήνη", αλλά οι πολιτικοί, άπαξ και όλοι οι πολίτες κατανοήσουν την κοινωνική τους ευθύνη, θα είναι άχρηστοι.
    Το νομοθετικό έργο μπορεί κάλλιστα να περάσει στα χέρια των πολιτών, εν είδει δημοψηφισμάτων, σε μια κοινωνία με συνειδητοποιημένους πολίτες.

    Να σου φέρω κι ένα υπαρκτό παράδειγμα; Στην Ελβετία, πριν λίγα χρόνια, οι ίδιοι οι πολίτες ζήτησαν να αυξηθούν οι φόροι τους, ώστε να συνεισφέρουν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στο κράτος. Η κοινωνική συνείδηση σε όλο της το μεγαλείο.

    Ξέρω,μπορεί να ακούγεται άκρως ριζοσπαστικό, ίσως και ανεδαφικό, αλλά είμαι πεπεισμένος πως σε μια κοινωνία με ορθή Παιδεία, μπορεί να καταστεί εφικτό έπειτα από κάποιες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Φυσικέ

    Τώρα...δεν πολυασχολούμε και με τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ύπνος

    Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να ασχολείσαι ΚΑΙ με τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα αρχίσω,όχι οτι δεν ασχολούμε και καθόλου απλά...ξέρω και ΄γω...

    Επείσης θα σου πρότεινα κάτι.Έβλεπα χθες τα στατιστικά του ιστιολογίου μου και ανακάλυψα οτι το 1/3 των αναγνωστών μου προέρχεται από το Facebook!Τι έχεις να χάσεις λοιπόν Φυσικέ μου;Και έστω,αν δεν σε ενδιαφέρει να ασχολειθείς ,βάζε απλά λίνκ για την ανάρτησή σου.Εγώ στο συνειστώ.

    ΥΓ:Όσο για αυτό που λές οτι μπορεί να σε θεωρίσουμε ξεροκέφαλο,δεν είναι θέμα ξεροκέφαλου,αλλά θέμα πώς σου αρέσει να είναι διαμορφομένο το ιστιολόγιο σου.
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι αυτοσκοπός να έχω πολλές επισκέψεις στο μπλογκ.
    Επίσης, είμαι από τους ανθρώπους που σιχαίνονται τη φράση "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

    Επομένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργήσω λογαριασμό σε αυτό το βδέλυγμα που ονομάζεται facebook, δεν πα'να με επισκέπτονται 1000 άτομα τη μέρα.

    Άσε που, αν κάνω facebook, θα τιγκάρει η σελίδα με τις πρώην! Και δεν έχω σκοπό να τους δώσω τέτοια ευχαρίστηση... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eντάξει μία πρόταση έκανα μη με φάς κι όλας!
    Δεν σου είπα να φτιάξεις ένα φασεμπούκι με το πραγματικό σου όνομα.Σκλρό-Πυρηνικός Φυσικός.Απλό φίλε μου...

    Όσο για τις πρώην δεν το περίμενα από ΄σενα :P
    Είσαι ο μάγκας φυσικός (Χαχα)

    Τέλος πάντον,όπως επιθυμείς,ούτε και ΄γω θέλω να έχω 250 άτομα πάνω από το κεφάλι μου αλλα τί να κάνω,έχει και λίγη πλάκα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σχόλιο του Σκληρο-Πυρηνικού Φυσικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ή τουλάχιστον Φυσικέ...
    κάνε οτι νομίζεις...
    Εγώ ότι ήταν να πω το είπα (χαχα)
    Από ΄δω και πέρα θα γίνω αστρονάυτης :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...